Maahanmuuttajien työllistymisen edistämiseen tarkoitettu Työnoste Raahe -hanke päättyi joulukuun lopussa. Hanketoiminnan blogisti jututti hankkeen vetäjinä toimineita Elsi Ylikuljua ja Sirpa Väärälää ja kyseli hieman kaksikon jälkitunnelmia hankkeen päätyttyä.

Millaiset jälkitunnelmat on Työnoste Raahe-hankkeen päätyttyä?

Elsi: Jälkitunnelmat ovat erittäin mukavat, kun tehty työ on tuottanut tulosta ja saa ilolla todeta, että meidän työllä on ollut merkitystä niin monelle ihmiselle. On autettu, ohjattu opiskelemaan ja työllistetty monta maahanmuuttajaa hankeaikana.  Jokaisen heidän kohtaaminen on ollut itselle tärkeää. Tapaamisilla on keskusteltu monenlaisia asioita, laidasta laitaan. Työ on ohjauksen lisäksi ollut opastamista jopa kissan hankkimiseen, auton ostamiseen, vakuutusten ottamiseen ja asuntojen hankkimiseen. Työ on ollut erittäin monipuolista ja vaihtelevaa.

Työnoste Raahe on ollut mukana toisten pilottihankkeiden kanssa tekemässä valtakunnallista raporttia, jonka julkistamistilaisuudessa olin viimeisenä työpäivänäni Helsingissä. Raahe ja Työnosteen tekemä työ vakuutti monen ihmisen siellä, että tämän kaltainen toimintatapa on ollut erittäin kannatettavaa ja sitä olisi hyvä juurruttaa laajemmallekin. Seuraavaksi tässä kerron sen toimintatavan, joka herätti kiinnostusta ja sai kiitosta:

Työnoste Raahe on hankkeena lähtenyt työnantajien tarpeista liikkeelle, jolloin jalkauduttiin Raahen alueen yrityksiin, kyseltiin kokemuksia maahanmuuttajatyöntekijöistä, yrityksen haluista työllistää heitä ja mahdollisia piilotyöpaikkoja. Selviteltiin samalla millaista kielitaitoa, ammattitaitoa ja koulutustasoa yritys vaatii. Tapaamisilla sovittiin mahdollisista jatkoista ja voidaanko osoittaa työntekijöitä heidän yrityksiin ja osallistua kenties työhaastatteluihin mukaan. Kysyimme myös yrityksiltä millaisia apuja he tarvitsivat.  Sen jälkeen teimme alkuhaastattelut asiakkaille ja kartoitimme hänen taustojaan ja osaamistaan. Kaiken tämän jälkeen kohtautimme yrityksen ja asiakkaan. Olimme tarvittaessa mukana työhaastattelussa ja hommasimme asiakkaan kanssa yhdessä esim verokortin.

Sirpa: Haikeat tunnelmat. Asiakkaat ja yhteistyökumppanit ovat olleet mahtavia. Harmittaa myös, koska tämänkaltaista palvelua tarvittaisiin pysyvästi. Monet yritykset ovat sanoneet, että usea maahanmuuttaja olisi jäänyt palkkaamatta ilman Työnostetta. Puhumattakaan asiakkaista jotka ovat aloittaneet opiskelun tai työn meidän avustamina.

Saavuttiko Työnoste Raahe-hanke kaikki sille asetetut tavoitteet?

Elsi: Työnoste Raahe tavoitti kaikki hankkeelle osoitetut tavoitteet ja ne jopa ylittyivät reilusti. On ollut palkitsevaa kertoa työn tuloksista eri tahoille.

Sirpa: Kyllä saavutimme ja ylitimmekin tavoitteet. Olemme palvelleet triplamäärän yrityksiä ja maahanmuuttajia jos verrataan tavoitteisiin.

Miten summaisit yhteen Hanketoiminnalla vietetyn ajanjakson?

Elsi: Hanketoiminnan ajanjakso on itselleni merkinnyt paljon, olen oppinut työssä ollessani niin paljon erilaisia maahanmuuttajiin liittyviä asioita ja hankkeisiinkin liittyviä asioita, joita en ollut ennen kohdannutkaan. Työyhteisön jäsenet, asiakkaat ja verkosto ovat jokainen omalla tavallaan opettaneet minua moniin asioihin. Kiitos siitä kuuluu heille! Olen saanut tutustua moniin ihmisiin hankeaikana ja se on rikastuttanut omaa elämää monin tavoin. Kaikissa tapaamisissa ja kokouksissa ympäri Suomea meillä on ollut hyvä yhteishenki.

Kaupungin monet toimijat on tulleet tutuiksi ja heidän kanssa on tehty paljon yhteistyötä asiakkaiden eteen. Nyt kauppareissuilla on monta ihmistä, jota moikata.

Sirpa: Todella mielenkiintoista työtä ja verkoston rakentaminen ja sitä kautta tavatut ihmiset ovat olleet upeita. Olen saanut paljon eväitä tulevaisuutta varten.

Mitä on luvassa seuraavaksi Työnoste Raahessa-hankkeen jälkeen?

Elsi: Mitäkös tämän jälkeen? Joulunaikaan rauhoittuminen ja perheelle annettava aika on päällimmäisenä mielessä. Pieni lomamatkakin on tiedossa tammikuulla.

Uskon, että hankkeista saatu kokemus poikii elämääni myöhemminkin jotain vastaavankaltaista työtä ja pieniä uumoiluja asiasta onkin jo vireillä, joita en nyt tässä paljasta. Kaunis kiitos kaikille.

Sirpa: Nyt olemme molemmat lomalla ja sitten katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Toivottavasti tämä työ poikii mukavia jatkomahdollisuuksia esimerkiksi Raahen alueen työnantajien toimesta.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: