Kategoriat
Yleinen

”Oli hienoa olla osa tätä projektia”

Hanketoiminnassa kaksi kuukautta olleiden EU-vapaaehtoisnuorten Madeleinen, Danielin, Janan ja Andrean pesti Raahen kampusalueella päättyi syyskuun lopussa. Hanketoiminnan blogisti kysyi nelikon tunnelmia juuri ennen kotimatkaa.

Millainen kokemus aika Suomessa on ollut?

Andrea: Minulle tämä oli hyvin kiinnostava kokemus. Opimme paljon uusia asioita ja tapasimme todella ihania ihmisiä.

Daniel: Minusta oli hienoa tutustua suomalaiseen kulttuuriin sekä ihmisiin. Myös kaupunki on todella erilainen. Pidin tästä kokemuksesta erittäin paljon.

Madeleine: Minulle kokemus oli tärkeä, koska sain puhua suomea.ja tietää Suomesta hieman lisää. Mielestäni Raahe on aivan erityinen paikka, koska ympäristö on niin erilainen kuin kotipaikkakunnallani. Tunnelma on aivan omanlaisensa ja nautin siitä erittäin paljon. Mielestäni Raahe on hyvä paikka ajatella, koska täällä on niin hiljaista. Se sopi minulle täydellisesti.

Jana: Minulle tämä oli mielenkiintoinen kokemus. Pidin eritoten kampusalueesta, oli hienoa nähdä miten työpajat toimivat ja tavata ihmisiä. Oli myös mukava saada tutustua ihmisiin ja kuulla heidän ajatuksiaan.

Mikä oli mielestänne paras kokemus Suomessa?

Daniel: Minulle se oli se, kun olimme Iso-Kraaselissa. Pidin siitä erittäin paljon.

Andrea: Minulle paras kokemus oli se, kun menimme Kari Haapakankaan mökille. Meillä oli siellä suomalaisia aktiviteetteja. Poimimme marjoja, kävimme saunassa ja söimme perinteistä suomalaista ruokaa. Teimme siellä myös saunavihtoja, mikä oli hieno kokemus. En ollut tehnyt sellaista koskaan aiemmin.

Madeleine: Opin paljon ryhmätyöskentelystä. Olemme viettäneet paljon aikaa yhdessä, joten olemme tutustuneet hyvin toisiimme. Oli hienoa olla osa tätä projektia ja tavata ihmisiä, joilla on samoja kiinnostuksen kohteita. Aki Leppälä näytti meille paljon erilaisia paikkoja. Saaristossa oleminen oli todella hienoa. Veneily oli suosikkini täällä kokemistani asioista.

Jana: Kävimme paljon ulkona luonnossa ja teimme nuotioita metsässä.

sdr
Hanketoiminnan EU-nuoret Madeleine, Daniel, Jana ja Andrea viihtyivät Suomessa ja nauttivat kokemuksestaan paljon.

Onko aika Suomessa vastannut odotuksianne?

Jana: Minulla ei ollut niin paljoa odotuksia. Ajattelin vain, että tämä saattaisi olla hauska kokemus. Sitten tulin tänne ja täällä oli todella hauskaa.

Madeleine: Kun tulin tänne, tiesin ennen tänne tulemista jo Suomesta aika paljon. Perheeni on Suomesta ja ajattelin, että käyn vierailemassa heidän luonaan usein. Itse asiassa näin heitä vain kerran. Halusin olla täällä ja uppoutua projektiin täällä Raahessa, joten perheen kanssa vietetty aika jäi lopulta vähiin. He tulivat käymään täällä, joten oli hienoa että asia järjestyi.

Hanketoiminnan EU-nuoret pitivät Kansainvälistä kielikahvilaa Raahen Pimiöillä.
Hanketoiminnan EU-nuorten pitämä Kansainvälinen kielikahvila oli yksi tämänvuotisten Raahen Pimiöiden uutuuksista.

Aika Suomessa oli erittäin ainutlaatuista. Nautin olostani Raahessa ja Seminaarilla ja opin täällä paljon uusia asioita.

Daniel: Minulla ei juurikaan ollut ennakko-odotuksia. Tämä on kuitenkin ollut jotain sellaista, mitä en olisi ikinä osannut kuvitella. Nautin olosta täällä erittäin paljon. Oli erittäin mielenkiintoista tehdä kaikkea tätä. 

Andrea: Olen ollut aiemminkin Suomessa, joten tiesin jo etukäteen mitä odottaa. Kun olin ensimmäistä kertaa täällä, se oli elämäni paras kokemus  Täällä on ollut todella hauskaa olla.

Entäs tulevaisuuden suunnitelmat? Onko Suomessa vietetty aika auttanut hahmottamaan, mitä teistä isona tulee?

Jana: Ajattelin, että minulla olisi enemmän aikaa itselleni, ajatella elämääni ja tehdä tulevaisuuden suunnitelmia. Minulla oli kuitenkin niin kiire tehdä kaikkea tätä. Olen oppinut täällä paljon itsestäni ja kasvanut ihmisenä paljon.

Madeleine: Luulin, että tämän projektin jälkeen tiedän mitä haluan tehdä. Itse asiassa en tiedä mitä haluan tehdä seuraavaksi. Tämä projekti on kuitenkin kasvattanut paljon. Minusta tuntuu, että tunnen itseni paremmin.

Andrea: Minun on palattava takaisin Italiaan, koska aloitan viimeisen vuoteni yliopistossa, joten se on tulevaisuuden suunnitelmani.

Daniel: Janan ja Madeleinen tavoin ajattelin, että täällä voisin löytää mitä haluan seuraavaksi tehdä. Minulla on joitakin ajatuksia, mutta ei kuitenkaan mitään selvää suunnitelmaa.

Oletteko löytäneet samankaltaisuuksia tai eroavaisuuksia Suomen ja kotimaanne kulttuurien välillä?

Jana: Suomessa on paljon hyttysiä!

Daniel: Suomalaiset ovat hyvin täsmällisiä ja aina ajoissa. Junat ja julkinen liikenne yleensäkin ovat erittäin hyviä verrattuna Espanjaan. Espanjassa julkinen liikenne on erittäin kallista ja huonotasoista. Suomessa hintataso on kaikkialla sama ja palvelu on paljon parempaa. Suomalaiset ovat ehkä hieman ujoja mutta erittäin kohteliaita.

Andrea: Suomessa on paljon eroavaisuuksia. Suurin eroavaisuus on ehkä säässä. Italiassa on mielestäni liiankin kuuma, kun siellä on lähes 40 astetta lämmintä. Oli hienoa tulla tänne heinäkuussa kun lämpötila oli 20 astetta. Pidän siitä, kun ei ole liian kuuma kuten Italiassa kesäisin on.

Daniel: Te myös juotte paljon kahvia.

Madeleine: Olemme saaneet erittäin lämpimän vastaanoton täällä. Monet ihmiset myös puhuvat erittäin hyvää englantia vaikkeivät ole ikinä käyneet ulkomailla. Se on uskomatonta.

Entäs suomen kielen taito? Haastattelun lopuksi teillä on mahdollisuus sanoa jotain suomeksi.

Daniel: Haluaisin ottaa santsikupin.

Jana: Voinko heittää löylyä?

Andrea: No niin (naurua)

Madeleine: Aki Leppälä yritti opettaa minulle suomen kielellä yhden lauseen, mutta en nyt muista miten se menee. Englanniksi se on “Are you crying alone”.

Hanketoiminnan väki kiittää lämpimästi Andreaa, Madeleinea, Janaa ja Danielia kuluneista kahdesta kuukaudesta. Oli hienoa saada tutustua teihin ja tehdä töitä kanssanne. Kaikkea hyvää tulevaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s