Kategoriat
Yleinen

Venäläinen nelimastoparkki Sedov saapuu Raaheen kaupungin merkkivuoden kunniaksi

Kokka kohti Raahea! Maailman suurin perinteinen purjelaiva Sedov saapuu Raaheen juhlistamaan kaupungin 370 -juhlavuotta. Tule kokemaan unohtumaton merielämys 13.-14.7.2019.

Mittasuhteet kohillaan

On näköä ja kokoa, ikääkin kunnioitettavasti. Lähes satavuotias koululaiva STS Sedov on jylhänkomea näky. Nelimastoisen teräsrunkoisen parkin korkein mastonhuippu keikkuu hulppeassa 54 metrin korkeudessa, kymmenen metriä korkeammalla kuin Raahen korkeimman rakennuksen Tornitalon laki. Pituutta on kokkapuun kärjestä perään 117,5m ja kannellakin Usain Boltille sopivat tasan 100m ja kun leveyttäkin löytyy 14,9m, mahtuisi Bolt kumppaneineen sopuisasti kannelle ottamaan mittaa toisistaan.

Purjepinta-alaa löytyy lähes viiden jääkiekkokaukalon verran, 4,195m2. Syväystä on 6,5m eli ihan pienimpiin satamiin ei tällä syvien vesien suuruudella purjehdita. Raahessa Sedov ankkuroituukin syvään Raahen Satamaan Lapaluotoon.

Oma elokuvateatteri ja tilaa miehistölle

Erikoisuutena Sedovilla on oma 140-paikkainen elokuvateatteri. Aluksella on myös näyttämöllä varustettu lasikattoinen juhlasali.

Kun Sedov on täysmiehityksessä niin laivakorppujen kulutus lienee melkoinen, sillä alukselle mahtuu 240 henkeä, joista miehistöä on 70, kadetteja 120 ja vierailevia harjoittelijoita 50.

Aluksen historiasta

Sedovin historia on yhtä mielenkiintoinen kuin laiva itse. Sedov on jo kolmas tämän maailman meret nähneen aluksen nimi. Laivan tilasi alunperin 1919 bremeniläinen laivanvarustaja A. Vinnen & Co rahtilaivaksi. Alus laskettiin vesille 1921 ja kastettiin Magdalene Vinnen II:ksi. Se kuljetti rahtia ympäri maailmaa, kuten puuta Suomesta ja vehnää Australiasta. Vuonna 1936 alus sai uuden omistajan, kun se myytiin Norddeutscher Lloydille ja sai uuden nimen, Kommodore Johnsen. Samalla alus muutettiin rahtia kuljettavaksi koululaivaksi, jolloin sen miehistökapasiteettia nostettiin 50:llä.

Toisen maailmansodan jälkeen laiva luovutettiin Neuvostoliittoon osana sotakorvauksia. Alus sai uuden nimen, Sedov, venäläisen napatutkija Georgy Sedovin mukaan ja se alkoi toimia laivaston koululaivana. Sedov oli vuosina 1957-1966 valtamerten tutkimuslaivana Pohjois-Atlantilla. 1970-luvulla se oli epäsäännöllisessä koulutuskäytössä Suomenlahdella. Neuvostoliiton hajotessa Sedovin kotisatama oli Riika, josta se purjehti Murmanskiin. Nykyisin STS Sedov on Kaliningradin teknillisen yliopiston käytössä.

Sedov Raahessa 13.-14.7.19

Kaikkien suurista perinteisistä purjelaivoista ja merenkulun historiasta kiinnostuneiden kannattaa ottaa kurssi kohti Raahea 13.-14.7.2019. Sedov on avoinna yleisölle Raahen Satamassa Meripäivät viikonloppuna la klo 10-18 ja su klo 10-15. Satama-alueen portit menevät kiinni puoli tuntia ennen vierailuajan päättymistä. Maksuttomat yleisökuljetukset keskustan ja sataman välillä vanhan ajan lättähattujunalla ja bussilla. Katso tarkemmat aikataulut Meripäivien sivuilta.

Kirjoituksen lähteinä on käytetty Wikipedian ja Ylen artikkeleita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s