Kategoriat
Työpajatoiminta seminaarilla

Työpajatoiminta seminaarilla: Mediasauna tuottaa tapahtumien ulkoasut ja paljon muuta – “graafisen tuotannon aarreaitta”

Mediasauna aloitti ensimmäisten pajojen joukossa syksyllä 2015. Se on alusta saakka ollut suosittu harjoittelupaikka, josta on lähtöisin kaikki Hanketoiminnan tapahtumien graafinen materiaali. Myös kaupungin eri yksiköt ovat hyödyntäneet laajalti Mediasaunan palveluja.

Työpajatoiminta seminaarilla -blogisarjan ensimmäisessä osassa kerrottiin Hanketoiminnan ja kehittämisen alkutaipaleesta ja mm. siitä, kuinka Mediasauna aloitti toimintansa ensimmäisten pajojen joukossa 2015. Tämän blogipostauksen kirjoitushetkellä pajatoimintaa on Mediasaunassa takana jo vajaat neljä vuotta.

Nykyään pajan toiminta on organisoitua ja koko ajan ammattitaitoisempaa, mutta lähtötilanne oli vaatimaton. Mediasaunan ohjaajana alusta saakka toiminut Anni Mämmelä muistelee pajatoiminnan alkua ja kehitystä.

– Kun aloitin työssäoppimisen Hanketoiminnan yksikössä vuoden 2014 marraskuussa, ei pajasta ollut vielä tietoakaan. Tein ensimmäiset viikot julisteita itsekseni lainaläppärillä ilmaisohjelmia hyödyntäen. Työpisteeni oli 7A-rakennuksen alakerrassa Leila Riihijärven toimistossa, jonka luotsaama Nuorten työttömien aktivointi toimi tuolloin samassa yksikössä. Työntekijöitä oli vain kourallinen, mutta tunnelma oli lämmin ja kodikas. Tuntui mukavalta päästä tekemään oman alani töitä, enkä tuolloin osannut edes kuvitella millaisiin mittakaavoihin yksikön toiminta tulisi vielä kasvamaan. Ajattelin, että kyllähän tässä muutama kuukausi menee julisteita tehdessä oikein mukavasti.
Tapahtumatuotannon lähdettyä rullaamaan ja tekijöiden lisääntyessä myös pajatoiminta käynnistyi. Minulla oli hieman aiempaa kokemusta ohjaustoiminnasta ja hyvä käsitys omasta osaamisestani, mutta tiesin pajaohjaajan työn sisältävän myös paljon uusia haasteita. Pääsin kuitenkin alusta saakka vaikuttamaan pajan toimintamalliin, mikä tuntui aika hienolta.

Mediasaunalle varattu työhuone vaihteli ensimmäisten kuukausien aikana, mutta vakiintui lopulta 7A-rakennuksen yläkertaan. Paja toimi ensimmäiset kaksi vuotta lahjoituskoneilla ja ilmaisohjelmilla, mutta kasvava väkimäärä sekä lisääntyvät työtehtävät johtivat siihen, että pajalle hankittiin tehokkaampia työkoneita, sekä otettiin käyttöön Adobe Creative Cloud -ohjelmapaketti. Toimivien työpuitteiden ansiosta paja on tuottanut aktiivisesti ja monipuolisesti tilaustöitä kaupungin eri yksiköille ja yhteistyökumppaneille.

‒ Kevään aikana olemme suunnitelleet esitteitä mm. kaupunkimarkkinoinnin ja Raahen Matkailuoppaiden tarpeisiin. Tilaustöiden lisäksi olemme valmistelleet Hanketoiminta ja kehittäminen -yksikön omien tapahtumien, erityisesti Pooki Flakkaa – Raahen Meripäivien ja Raahen Pimiöiden mainosmateriaalia tienvarsikylteistä käsiohjelmiin ja TV-mainoksiin saakka. Taitamme myös 370 vuotiasta Raahea juhlistavaa sarjakuvakokoelmaa, johon on piirretty sisältöä pikku hiljaa noin kahden vuoden ajan.

Anni Mämmelä kertoo, että graafisen suunnittelutyön lisäksi pajalla on työstetty tilattua videoprojektia sekä harjoiteltu animointia. Osa pajalaisista on valmistautunut korkeakoulujen pääsykokeisiin. Mediasaunan henkeä Anni kehuu, siellä on hyväntuulinen ja toimiva työporukka. Jokaisen työtehtävät määräytyvät omien kiinnostuksen kohteiden mukaan.

Tapahtumien graafisista ilmeistä monipuolisiin tilaustöihin

Mediasaunan toimintavuodet ovat sisältäneet paljon erilaisia projekteja. Hanketoiminnan ja kehittämisen yksikön tapahtumien graafisten ilmeiden ja ulkoasujen ohella myös yksikön hankkeiden (Hyvä alku Raahessa, Työnoste Raahe ja Wanhan Raahen Perinnemestari) graafiset ilmeet ja ulkoasut ovat lähtöisin Mediasaunan uumenista. Ulkoasu-käsite on laaja ja se sisältää käytännössä kaiken mainosmateriaalin tapahtumaan tai hankkeeseen liittyen. Lisäksi pajalla tehdään valo- ja videokuvausta, esimerkiksi erilaisten luentojen taltiointeja, tapahtumavalokuvausta sekä kasvokuvausta.

Yksikön ulkopuolisista tilaajista merkittävimpiä ovat olleet Raahen kaupungin viestintä ja markkinointi, matkailu sekä kaavoitus. Mediasaunan tuotoksia on nähty toistuvasti kaupunkikuvassa, kuten mainostauluilla ja seinälakanoissa. Viime vuonna aloitetut Meidän Pikkulahti ja Kaupunginlahdenranta yhdessä -osallistamisprosessit ovat graafiselta ulkoasultaan Mediasaunan käsialaa.

Mukana luomassa uutta brändiä

Raahen kaupungin brändi ja verkkosivut uudistettiin vuoden 2018 aikana. Ohjaaja Anni Mämmelä oli mukana sekä brändi- että verkkotyöryhmien työskentelyssä. Suunnittelutyöhön osallistumisen lisäksi pajalta käytiin tekemässä useita valokuvakierroksia kaupungin eri kohteisiin näiden työryhmien puitteissa. Kuvattu on esimerkiksi alueen kouluja, päiväkoteja ja virkarakennuksia.

Mediasauna ideoi ja järjesti tammi-maaliskuun aikana Miltä Raahe Kuulostaa -tunnussävelkilpailun, jossa brändiään uudistavalle Raahen kaupungille etsittiin julkisen kilpailun kautta ihkaomaa tunnaria. Kappaleita valittiin neljä ja ne julkistettiin Raahesalissa 28.9.18 järjestetyn Raahen brändin julkistamistilaisuuden yhteydessä.

Pääosassa kuntouttava työtoiminta

Mediasaunan työpajalaisista merkittävin ryhmä on kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat. Lisäksi paja on tarjonnut kerrallaan 1-2 harjoittelupaikkaa Raahen alueen oppilaitoksissa opiskeleville nuorille.

Työpajalaisten hyvinvointia kehittävää ja työllistymistä edistävää toimintaa järjestetään osana normaalia toimintaa. Pajalaiset pääsevät harjoitustöiden avulla kehittämään osaamistaan, keräämään työnäytteitä portfolioihinsa ja näin parantamaan työllistymismahdollisuuksiaan. Toistuvaa kiitosta pajatoiminta on saanut siitä, että tilatut työt menevät oikeasti käyttöön, ja omalle kädenjäljelle on mahdollista saada paljon näkyvyyttä.

Kirjoitus on kolmas osa Hanketoiminnan ja kehittämisen työpajatoimintaa käsittelevästä sarjasta. Mediasaunaan ei toistaiseksi rekrytä uusia harjoittelijoita, toiminta jää määrittelemättömän pitkälle tauolle kesäkuussa 2019.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s