Kategoriat
Yleinen

Digi Haltuun! -hanke on tutustuttanut asukkaita teknologian maailmaan

Digi Haltuun! -hanke on kahden vuoden ajan tutustuttanut Raahen ja lähikuntien asukkaita teknologian ihmeelliseen maailmaan. Hankkeen vetäjä Heidi Niemelä kertoi Hanketoiminnan blogistille hieman taustoja kuluvan vuoden kesäkuussa päättyvästä projektista.

Kerro hieman Digi Haltuun! -hankkeesta.

– Digi Haltuun! -hanke käynnistyi syyskuussa 2017, ja päättyy kesäkuussa 2019. Raahen kaupungin lisäksi mukana ovat olleet Liminka, Lumijoki ja Siikajoki, kyseessä on siis neljän kunnan yhteinen hanke. Hankkeen tavoitteena oli aluksi opastaa asukkaita sähköisten palvelujen käytössä. Hyvin pian kuitenkin huomattiin, että ensin pitää opettaa laitteiden ja internetin käyttöä.

Ketkä ovat kuuluneet Digi Haltuun-hankkeen kohderyhmään?

– Kohderyhmänä ovat olleet kaikki kuntalaiset. Suurimmaksi osaksi kuitenkin pääsääntöisesti ikäihmiset ovat tulleet näihin opastuksiin paikalle. Aluksi mietimme, mitä sähköisiä palveluita voisimme opastaa, mutta hyvin pianhuomasimme, että ihmiset tulivat kyselemään neuvoja omien laitteidensa käytössä. Usein neuvotaan ihan laitteiden ja internetin käytön perusteita.

Millaisissa asioissa ihmiset ovat tarvinneet opastusta?

Opastusta on haluttu usein perusasioissa, esimerkiksi silloin kun ensimmäinen älylaite on ostettu, halutaan opetella käyttämään miten sovellukset ladataan tai miten niitä ylipäätään käytetään, mistä löytyy asetukset ja miten laitteen äänenvoimakkuutta tai näytön kirkkautta pystyy säätämään.

Millaisen vastaanoton hanke sai?

– Vastaanotto oli todella hyvä. On tullut paljon kommenttia, että tälle on ollut tarvetta. Olemme aloittaneet digikummitoiminnan, jossa vapaaehtoiset asukkaat toimivat digikummeina ja vapaaehtoisina opastajina jotka neuvovat digiongelmissa sekä laitteiden ja internetin käyttämisessä.  Digikummitoiminta on saanut paljon hyvää palautetta.

WhatsApp Image 2018-01-16 at 09.30.07
Digikummitoiminta on ollut todella suosittua

– Raahen NeuvoRassi oli ensimmäinen paikka, jossa digikummitoiminta käynnistyi tammikuussa 2018. Ensimmäisenä keväänä digikummit olivat opastamassa kahden viikon välein. Nyt kuitenkin opastusta tehdään joka viikko keskiviikkoisin kahden tunnin ajan. Ajat ovat olleet aina varattuja, joskus vapaita aikoja on jouduttu odottamaan useampikin viikko. Vihannin kirjastolla on myös ollut joka viikko digikummiopastusta.

Mikä oli haastavinta tässä hankkeessa?

– Vapaaehtoisten löytäminen on ollut haasteena meille. Lisäksi sähköisten palveluiden opastamisessa on ollut se haaste, että niihin ei ole harjoittelutunnuksia tai testialustoja. Olemmekin tehneet opastusta ja neuvontaa yleisellä tasolla. Ihmiset ovat pääsääntöisesti halunneet opetella omien laitteiden ja internetin käyttöä.

Millaista osaamista digikummiksi haluavalta vaaditaan?

– Digikummeilta ei vaadita ammattilaistason osaamista. Riittää, että jos itse osaa käyttää laitteita tai internetiä säännöllisesti, niin voi olla mukana neuvomassa ja opastamassa. Monesti on tullut palautetta, että on ollut mukava kun on pystynyt etenemään verkkaiseen tahtiin.

WhatsApp Image 2018-01-16 at 09.30.08-1
Digikummit opastavat kuntalaisia tietokoneen käytössä

Millainen on digikummien ikäjakauma?

– Osa digikummeista on eläkeikäisiä ja osa työelämässä olevia. Kaikilta on tullut hyvin palautetta. On myös tullut paljon palautetta siitä, miten mukavaa on kun joku vertainen on opastamassa. Tärkeää on myös ollut se, ettei kukaan tee asioita neuvottavien puolesta, vaan heidän annetaan itse kokeilla ja opetella.

Onko Digi Haltuun! -hankkeelle luvassa jatkoa?

– Jatkohanketta ei ole luvassa. Samaan aikaan valtiolla on ollut Auta! -hanke ja siitä on nyt lähtenyt Digituen pilotoimista maakunnallisesti, jota toteutetaan viidessä maakunnassa. Pohjois-Pohjanmaa on yksi mukana olevista pilottimaakunnista. Sitä kautta myös Raahessa mietitään jatkoa tähän digituen kehittämiseen, jossa toimijat voivat olla mukana. Digikummitoiminta jää kesän ajaksi tauolle, mutta jatkuu NeuvoRassissa syksyllä, siinä Hanketoiminta ja kehittäminen tulee tekemään yhteistyötä RASin kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s