Luontopaja aloitti toimintansa loppukeväällä 2016 suuren kiinnostuksen saattelemana. Seuraavana vuonna Puutarhapaja siirtyi osaksi Hanketoimintaa ja kehittämistä, kun Vihernikkarit-toiminta siirtyi Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymältä kaupungille. Näkyvä toiminta on kerännyt paljon kiitosta.

Hanketoiminnan ja kehittämisen yksikössä toimii kuusi erilaista työpajaa, ja jokaisella on oma selkeä roolinsa pajakokonaisuudessa. Tutustumme tässä kirjoituksessa Puutarha- ja luontopajaan.

Puutarha- ja luontopajan lyhyt historia

Puutarha- ja luontopaja muodostavat aktiivisen pajakokonaisuuden, jonka työn hedelmistä pääsevät nauttimaan kaupunkilaiset eri puolilla Raahea. Pajan historia ulottuu vuoteen 2016, jolloin Luontopajan toiminta starttasi loppukeväällä.

Heti ensimmäisenä kesänä raivaustöitä tehtiin ohjaaja Aki Leppälän johdolla ympäri kaupunkia. Myös pajan kotipesän, seminaarialueen siistiminen oli pajan tehtäviä. Valmistettiin linnunpönttöjä, jotka löysivät oman paikkansa luontoreittien lähistöiltä saaristossa.

Vuoden 2017 alusta Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän alaisuudessa ollut toimintakeskus Vihernikkarit liitettiin osaksi Hanketoiminta ja kehittäminen -yksikköä. Luontopaja alkoi tehdä tiivistä yhteistyötä yksikköön siirtyneen puutarha- ja verstastoiminnan kanssa. Muodostui uusi Vihernikkarit-pajakokonaisuus, josta tänä päivänä käytetään nimeä Puutarha- ja luontopaja. Puutarhapajan ohjaajana jatkoi Vihernikkarit-ajalta tuttu Seija Takalo. Remmiin liittyi samoihin aikoihin myös oppisopimusohjaaja Jarkko Saukko.

Kukkia myös keskustan ulkopuolelle

Oletko koskaan miettinyt, mistä ovat kaupungin kesäkukat peräisin? Vuodesta 2017 lähtien oikea vastaus on Hanketoiminnan puutarha. 2017 ja 2018 kaikki Raahen kaupungin kesäkukat kasvatettiin siellä.

Puutarhuri, ohjaaja Seija Takalo kehuu yhteistyötä Raahen teknisen keskuksen kanssa mutkattomaksi ja luontevaksi. Sitä se todella on. Puutarhapajan oma väki on saanut suunnitella ja toteuttaa omia kukkayhdistelmiä istutuslaatikoihin sekä kukkatorneihin. Uudet tuulet on kaupungilla huomattu ja niistä on annettu kiitosta. Tulevalle kesälle, vietetäänhän nyt Raahen kaupungin juhlavuotta, luvattu on erityisen upeaa väriloistoa kaupunkimme 370-synttäreiden kunniaksi.

Puutarhapaja on ojentanut auttavan kätensä myös Vihannin Lampinsaaren kylälle, jossa käytiin syksyllä 2018 kahdeksan hengen työryhmän voimin kunnostamassa kukkapenkkejä ja istuttamassa uusia perennoja.

Puutarhalla myydään pääasiallisesti viherkasveja ja kesäkukkia. Leikkokukista valmistetaan pieniä asetelmia ja kimppuja myyntiin. Tilauksesta tehdään myös kukkasidontatöitä. Mitä muuta Puutarhapajan arkeen kuuluu kukkien kasvatusten ja hoidon ohella? Seija Takalo kertoo, että kasvihuoneella on toiminut jo pitkään pieni myymälä, joka mahdollistaa kassa- ja asiakaspalvelutehtävien harjoittelun. Talviaikaan puutarhalla hoidetaan sinne talvehtimaan tuotuja kukkia, mutta myös erilaisia askartelutöitä.

Aktiivisesti mukana tapahtumatuotannossa

Kuten kaikki Hanketoiminta ja kehittäminen -yksikön työpajat, osallistuu myös Puutarha- ja luontopaja aktiivisesti yksikön tapahtumatuotantoon.

Luontopajan tiimi huolehtii monenlaisista tapahtuma-alueiden rakentamiseen liittyvistä vastuualueista. Paja mm. organisoi torikojujen siirtämisen Rantatorille Pooki Flakkaa – Raahen Meripäivät ja Raahen Pimiät -tapahtumien aikana. Puutarhan väki huolehtii yhdessä Käsityöpajan kanssa kaunistamiseen ja koristeluun liittyvistä asioista. Kukkakimppuja unohtamatta!

Maisemointityötä koko kaupungin hyväksi

Raahen saaristo valittiin vuoden retkikohteeksi 2016 ja siitä lähtien saariston eteen on kaupungissamme tehty paljon. Luontopajan porukka on ahkeroinut saariston lisäksi laajasti ympäri kaupunkia. Kohdelistaus on vaikuttava, tässä muutama poiminta: Takaranta, Mestauskallion puisto, Viitajärvi, Oravajärvi, Mikonkari, Aittalahti, Pikkulahden alue ja Saloisten kirkon ympäristö…

Verstaalla valmistettuja opastekylttejä luontopajalaiset ovat vieneet mm. Viitajärvelle, Hummastinvaaralle ja Vihannin kinttupoluille.

Entäs se saaristo? Siellä Luontopaja on ahkeroinut vuosien varrella monella eri tavalla, mm. raivaamalla luontopolkuja, tekemällä uusia pitkospuita, kunnostamalla nuotiopaikkoja, valmistamalla uusia opastetauluja ja kunnostamalla vanhoja, lisäämällä ohjeistusta saarissa käyttäytymiseen ja kunnostamalla vessoja. Myös Iso-Kraaselin luotsitupa sai uudet portaat!

Puuverstas tuo oman lisänsä kokonaisuuteen

Puutarha- ja luontopajan kokonaisuuteen on kuulunut myös puuverstas, jossa vuosi 2018 oli erityisen toiminnallinen. Verstaalla työskenteli tuolloin Markku Konu, jonka vasarasta ovat lähtöisin mm. seminaarialueen oma grillikota sekä päärakennusten pyörätuoliliuskat. Lisäksi rakennettiin mm. Hanketoiminnan tapahtumia varten koottava info- ja huoltorakennus sekä koristemajakat.

Seminaarin puutarha-arboretumia ja Iisakin pihaa ennallistamassa

Puutarha- ja luontopaja on ollut aktiivisesti mukana myös Seminaarin puutarha-arboretumin ennallistamisprosessissa vuodesta 2017.

Kasvihuoneen etupihalle puolestaan suunnitellaan Iisakin vanhaa pihaa, jonka nimi tulee alueella vuosina 1903-1910 puutarhurina toimineen Iisakki Kauppisen mukaan. Pihalle otetaan vastaan vanhoja tavaroita ja se tulee täydentämään ja muistuttamaan seminaarialueen merkittävästä historiasta.

Yhteistyötä luontotuntemuksen hyväksi

Puutarha- ja luontopaja sai kaupungin sisäisenä lahjoituksena hallintaansa merkittävän täytettyjen eläinten kokoelman. Sitä käytetään eri tapahtumien yhteydessä luontotuntemuksen edistämistarkoituksiin.

Paja huolehtii myös seminaarialueen grillikodasta, joka on syksystä 2018 asti ollut evakossa olevan Kirkkokadun päiväkodin luontoeskarilaisten käytössä arkipäivisin.

Yhteistyö Raahen seudun luonnonystävien kanssa taas tuo joka keväiset linnunpönttötalkoot puutarhan pihalle. Pönttötalkoot – pesät kodittomille -tempaus järjestettiin tänäkin keväänä 13.4. – ja linnut kiittävät.
Aiheesta on kirjoitettu aiemmin blogikirjoitus, johon voit tutustua tästä.

Kirjoitus on toinen osa Hanketoiminnan ja kehittämisen työpajatoimintaa käsittelevästä sarjasta.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: