Vuoden 2015 Raahen Meripäivät ja Pekan Pimiät (nyk. Raahen Pimiät) toimivat lähtölaukauksena monimuotoiselle työpajatoiminnalle, josta kasvoi seminaarialueen täyttänyt vetovoimainen kokonaisuus.

Palataan ajassa maaliskuuhun vuonna 2015. Kävelen aurinkoisena kevätpäivänä kohti entistä kampusaluetta tutustumaan tulevaan työharjoittelupaikkaani, josta olin saanut vihiä Työllisyyden kuntakokeilu -hankkeen kautta. Täällä ollaan kuulemma rakentamassa Raahen kesään kahta uutta tapahtumaa, ja niiden valmisteluissa häärii avustavissa työtehtävissä useampia työharjoittelussa olevia työttömiä työnhakijoita. Mistä oikein on kyse?

Hanketoiminnan ja kehittämisen johtaja Hannele Meskus toivottaa minut tervetulleeksi vasta avattuun yksikköön. Hän kertoo, että Hanketoiminnassa ja kehittämisessä valmistellaan tulevan kesän Pooki Flakkaa – Raahen Meripäivät -tapahtumaa, jolla on tarkoitus tuoda vipinää Raahen kesään Pekanpäivien ja Rantajatsien väliseen aikaan. Juuri siihen hiljaiseen väliin, jolloin aiemmin moni saattoi todeta, että olisi kiva jos Raahessa tapahtuisi enemmän. Samaan aikaan valmisteltiin myös toista, loppukesälle sijoittuvaa, Pekan Pimiät (nyk. Raahen Pimiät) -tapahtumaa. Sen tarkoitus oli tukea tuona vuonna Raahessa pidettyä Lokaali 2015 -kylätapahtumaa ja tuoda loppukesälle uusi, hiukan mystinenkin, tapahtumakokonaisuus.

Tapahtumavalmistelut tulisivat tarjoamaan työharjoittelijoille mahdollisuuden saada kokemusta tapahtumatuotannosta sekä samalla mahdollistamaan osaamisensa päivittämisen moninaisten työtehtävien parissa. Kullakin toimintaan mukaan ohjautuneella oli omat henkilökohtaiset tavoitteensa ja syynsä, suurimmalla osalla ainoa puute oli yksinkertaisesti työpaikan puuttuminen keskellä haastavaa työllisyystilannetta.

Hannele Meskus kertoi, ettei Hanketoiminnan ja kehittämisen funktio ole pelkästään tapahtumissa, vaan yksikössä valmistellaan paraikaa lukuisia eri hankkeita ja annetaan hankeapua eri toimijoille.

Kannustava ilmapiiri ja mielekkäät tehtävät veivät mukanaan

Aloittaessani oman työharjoittelujaksoni saatoin huomata kyseessä olleen poikkeuksellisen hyvähenkisen ja luovan työyhteisön, jossa kaikki otettiin ystävällisesti vastaan. Oman työpisteeni sain silloin Komerssin kansliaksi nimetystä työhuoneesta. Samassa huoneessa kanssani työskenteli Komerssin markkinoiden myyjiä kalastelleita “kollegoita”, joiden onnistumisia oli loppukevään päivinä mukava seurata.

Uusia työharjoittelijoita tuli mukaan toimintaan viikoittain ja tapahtumavalmistelut sujuivat mallikkaasti. Kaikille löytyi mielekästä tekemistä. Ompelimossa ompelukoneet surrasivat iloisesti, mediatuotannossa loihdittiin upeita esitteitä ja feispuukki lauloi ilosanomaa uudesta merellistä kaupunkiperintöä juhlistavasta tapahtumasta. Kaikille riitti hommia juuri omalta osaamisalueeltaan.

Työpajatoiminta kasvaa ja pajat organisoituvat

Ilmapiiri tuoreessa yksikössä oli innostunut, sillä molemmat tapahtumat, niin Pooki Flakkaa – Raahen Meripäivät kuin Pekan Pimiät, onnistuivat heti ensimmäisenä vuotenaan yli odotusten ja yleisöpalaute oli kauttaaltaan positiivista. Tunnelma oli kuitenkin hieman odottava – mitä tapahtumien jälkeen oli tulossa?

Kesän taittuessa syksyksi työtoiminnan piirissä oli jo niin paljon porukkaa, että vanha harjoituskoulun rakennus kävi liian pieneksi. IT-pajalle järjestettiin omat tilat 7F-rakennukseen, jonne IT-tehtävistä kiinnostuneet pääsivät silloisen ohjaajansa kanssa muuttamaan. Myös mediatuotannon puoli organisoitui tässä vaiheessa omaksi pajakseen, ja se sai nimekseen Mediasauna. 7A-rakennuksen toisessa kerroksessa majaillut Ompelimopaja taas muutti pieneksi käyneistä tiloistaan alakertaan.

Syksyn aikana Hanketoiminnassa valmisteltiin Kampuksen joulutori -tapahtumaa. Samalla kiinnostus toimintaa kohtaan kasvoi edelleen koko ajan ja uusia työharjoittelijoita aloitti joka viikko. Tästä johtuen – koska työpajatoiminnan kasvattamiselle oli selkeä tilaus – pajatoiminta organisoitiin uudelleen vuoden 2016 alusta ja tukku uusia työpajoja aloitti toimintansa. Toiminta oli näyttänyt tarpeellisuutensa.

Kirjoitus on ensimmäinen osa Hanketoiminnan ja kehittämisen työpajatoimintaa käsittelevästä sarjasta. Kirjoittaja työskentelee nykyään Toimisto- ja markkinointipajan ohjaajana.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: