”Raahe on sopivan kokoinen, simppeli paikkakunta. Tänne on helppo tulla, ja täältä on helppo lähteä eteenpäin. Työnantajien ja yritystahojen hyvät kokemukset hankkeesta ovat saaneet sanan kiirimään.” Näillä sanoilla Birgitta Lahti, Työnoste Raahe -hankeen johtaja kuvaa Raahen suosiota maahanmuuttajien työllistymiseen liittyvän hankkeen puitteissa. Elokuussa 2017 käynnistetty hanke on ylittänyt kaikki ennakko-odotukset miltei kaksinkertaisesti, ja kysyntää riittää edelleen.

“Alunperin tavoitteenamme oli auttaa 75 maahanmuuttajaa löytämään työ- tai opiskelupaikka. Tähän mennessä olemme palvelleet jo 140 asiakasta. Olemme onnistuneesti kirjanneet ulos 30 asiakasta opiskelujen myötä ja 40 työllistymisen ansiosta.” Hanke onkin otettu innokkasti vastaan niin kansainvälisen asiakaskunnan kuin paikallisten työnantajienkin keskuudessa. Kysyntää riittää myös ulkopaikkakuntalaisilta.

“Puheluita tulee Kemistä ja Oulusta saakka, ja meille on saapunut asiakkaita Kajaanista ja Helsingistä asti kyselemään töitä. Asiakkaamme ovat sopeutuvaisia ja halukkaita muuttamaan työn perässä. Rajallisten resurssien takia voimme kuitenkin tällä hetkellä palvella vain Raahen ja lähialueen asiakkaita.”

Vastaavia hankkeita on Suomessa muitakin, mutta jostain syystä Raahen malli toimii erityisen hyvin, siitä kertovat korkeat asiakasmäärät ja työllistymistilastot. Hanke jatkuu vuoden 2019 loppuun saakka, ja tulevan vuoden tavoitteisiin kuuluu muun muassa sisältöjen kehitys sekä hankkeen toiminnan ja yritysyhteistyön mallinnus näkyväksi. Näin hankkeen malli saadaan hyödynnettyä myös valtakunnallisella tasolla.

“Tämä palvelee kaikkia, niin maahanmuuttajia kuin työnantajiakin. Yhteistyökumppaneihimme kuuluvat muun muassa oppilaitokset sekä laaja viranomaisverkosto. Teemme työnteko-oikeuksien tarkastuksia työnantajien puolesta ja kartoitamme työpaikkoja selvittäen mitä edellytyksiä työnantaja toivoo työntekijältä esimerkiksi työhön perehdytyksen osalta. Asiakkaiden puolelta puolestaan kartoitamme heidän osaamistaan, kokemustaan ja toiveita siitä, millaista työtä he haluaisivat tehdä. Ohjaamme asiakkaitamme tarpeen tullen myös muihin palveluihin, esimerkiksi suomen kielen opiskeluihin, mikäli kielitaito ei riitä työelämään. Olemme järjestäneet myös muun muassa työturvallisuuskoulutusta, ammattisanastokoulutuksia, sekä verkkokursseja. Meillä on myös aktori-mentori toimintaa, jolla pyritään edistämään yksilöllistä työllistymistä ja kannustetaan yritystoimintaan.”

Suurimmiksi haasteiksi ovat osoittautuneet suomen kielen vähäiset taidot sekä koulutuksen ja työkokemuksen puuttuminen. “Suomen kielen taito askarruttaa työnantajia eniten, sillä se vaikuttaa erityisesti työhön perehdyttämiseen, kommunikaatioon ongelmatilanteissa sekä työturvallisuuden osalta.”

Hankkeen yhteiskunnallista merkitystä ei myöskään käy kiistäminen, sillä jokainen työllistetty tai opiskelupaikan saanut maahanmuuttaja tarkoittaa kustannusten vähenemistä. Lahti pitää hankkeen menestystarinoina asiakkaita, jotka ovat pisimmillään vuosia rämpineet eräänlaisessä yhdistystoiminnan ja kuntouttavan työtoiminnan suossa oleskeluluvan saatuaan. Hankkeen myötä he ovat onnistuneet löytämään suuntaa opiskeluun liittyen sekä itsevarmuutta lähestyä työnantajia itse, ja päätyneet tätä kautta joko opiskelemaan tai työelämään. Yritykset puolestaan saavat osaavaa ja motivoitunutta työvoimaa, ja monikulttuurisuus lisääntyy, rikastuttaen suomalaista yhteiskuntaa. 

Työnoste Raahe hankkeen toimitilat sijaitsevat Pitkänkarin koululla Hyvä alku Raahessa -hankkeen toimitilojen yhteydessä. Toistaiseksi hanke on saanut jatkaa toimintaansa ilman vastustusta, ja vastaanotto on ollut yleisesti ottaen erittäin positiivinen.

Julkaissut Anna

In love with life, high on music. I am a Raahe born and based writer. I enjoy story telling, karate, music and cooking, among other things. A bright mind and a colourful personality with a vantablack sense of humour. Sugarcoating is for hairy legs, circumlocution for cowards.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: