Ohjaamo auttaa elämässä eteenpäin

Raahessa on alkanut kaupungin, koulutusyhtymän ja hyvinvointikuntayhtymän yhteinen Ohjaamo-hanke, mutta mikä Ohjaamo oikeastaan on?

Se on sellainen palvelupiste, josta saa neuvoja ja ohjausta. Sen tavoitteena on matalan kynnyksen palvelu. Voidaan puhua esimerkiksi koulutuksen ja työn ohjauksesta, Leila Riihijärvi kertoo.

Kuulostaa mielenkiintoiselta. Mitä kaikkea Ohjaamo pitää sisällään?

Raahen Ohjaamo tarjoaa laajalla skaalalla palveluita, kuten esimerkiksi opinto-ohjausta, asumisneuvontaa ja ylipäätään terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä juttuja. Koetetaan neuvoa nuoria mahdollisimman laajalla skaalalla, oli ongelma mikä tahansa. Ikäskaala on 15 – 30 vuotta, Jaana Hautamäki valottaa.

Mitkä sitten ovat Ohjaamon tavoitteet?

Hankkeessa on tavoitteena koulutukseen ohjaus, työpaikkojen löytäminen sekä nuorten yleisen hyvinvoinnin parantaminen. Ja myös syrjäytymisen ehkäisy. Jos ei ole löytynyt jatkopolkua, niin koetetaan löytää sellaisia, Jaana kertoo.

WP_20180522_001

Jos on esimerkiksi ongelmia asumisessa tai terveyden kanssa, niin silloin työllistyminen ei olekaan päällimmäisenä asiana vaan kokonaisvaltainen hyvinvointi. Sitä kautta sitten lähdetään miettimään jatkopolkua, Leila säestää.

Mitkä ovat Leilan ja Jaanan roolit Ohjaamossa? Annetaanpa heidän itsensä kertoa tarkemmin.

Minulla on hyvin selkeä rooli, eli työllistymisasiat ja syrjäytymisen ehkäisy. Ja tietenkin sellainen työvalmennuksellinen ote. Asiakkaan kanssa lähdetään siitä, mikä on sen hetkinen elämäntilanne ja onko pääpaino työllistyminen vai lähdetäänkö miettimään muita vaihtoehtoja. Työvalmennus on sitä, että katsotaan kokonaisuutta ennen kaikkea, Leila sanoo.

WP_20180522_002

Minun rooli onkin vähän vaikeampi selittää. Minä olen enemmän tämmöinen jokapaikanhöylä. Ollaan saatu rahoitus, jossa on monta eri toimijaa. Minä koetan pitää porukat kasassa ja kertoa mikä on kenenkin rooli. Meillä täytyy myös olla yhteiset suunnitelmat ja tavoitteet ja että hankehallinnollisesti edetään oikein. Tähän saakka kaikki on onnistunut hyvin, Jaana kertoo.

Ohjaamon kaltaisissa hankkeissa tärkeintä on kyky tehdä yhteistyötä verkostossa. Myös Raahessa on saatu kiitettävästi mukaan ulkopuolisia tahoja auttamaan nuorten ongelmissa. Raahen ohjaamon palvelupiste käynnistyy elokuussa entisissä verotoimiston tiloissa.

Ohjaamolla on useita yhteistyökumppaneita. Ohjaamon hanketoteutusryhmään kuuluvat kaupunki sekä hyvinvointi- ja koulutuskuntayhtymä. Lisäksi meillä on oma asumisneuvoja Raahen seudun asuntosäätiön ja Kiinteistö Oy Kummatin palveluksessa. Kela on myös ulkopuolinen yhteistyökumppanimme. Koetamme koko ajan laajentaa verkostoa, että voisimme vastata nuorten tarpeisiin. Ja esimerkiksi ostopalveluita, kuten järjestyksenvalvojakoulutusta voidaan ostaa ulkopuolelta, Jaana kiittelee.

Kaikki lähtee asiakaslähtöisyydestä ja siitä, että palvellaan asiakasta hänen tarpeidensa mukaan, Leila kertoo.

Mikä sitten on Ohjaamon tavoite tulevaisuuden suhteen?

Tavoitteena olisi, että saataisiin lähtölaukaus pysyvälle toiminnalle. Tällaista palvelua tarvitaan jatkossakin, ja se on tärkeää. Oulussa ja muuallakin on nähty, että Ohjaamon kaltaisella toiminnalla on todella tärkeä rooli, Leila kertoo.

Suomessa on 50 Ohjaamoa. Muista Ohjaamoista poiketen meidän toimintamme pohjaa olemassa oleviin palveluihin ja työntekijöihin. Tavoitteena on, että toiminta vakiintuisi ja jatkuisi myös hankkeen päätyttyä. Nuoren avuntarve ei katoa hankkeen päättymisen jälkeenkään. Ja toivottavasti hankkeen aikana huomataan että tätä kannattaa jatkaa, Jaana päättää.

Kirjoittajana Jani

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: