Miksi koti kannattaa pitää puhtaana ja tavarat järjestyksessä?

Huomaat mitä omistat ja minkä verran. Puhdas ja järjestetty koti auttaa myös
minimalismiin ja rahan säästämiseen.

Tärkeät juhlat lähestyvät etkä löydä lempimekkoasi. Kiireessä juokset ostamaan kaupasta uuden mekon. Pari päivää juhlien jälkeen löydätkin eksyneen mekon väärästä kaapista. Välttääksesi tällaisia paniikkietsintöjä ja hutiostoksia, kannattaa vaatekaappi pitää aina järjestyksessä.

dress-2583092_640.jpg

Säästät aikaa esimerkiksi aamuisin ja saat tehtyä enemmän päivän aikana.
Olet myös luovempi ja tuotteliaampi esimerkiksi töissä tai koulussa.

Oletko taas myöhässä koulusta? Syystä, että avaimet ja bussikortti ovat jälleen hukassa. Kun kaikella on kodissa oma paikkansa, tiedät mistä etsiä. Löydät kaiken tarvitsemasi heti etkä joudu käyttämään ylimääräistä aikaa niiden etsimiseen.

Kun koti on epäjärjestyksessä ja likainen, on vaikea saada tehtyä tarvittavia tärkeitä tehtäviä. Keskityt enemmän kaaokseen kuin itse työntekoon. Kun koti on puhdas ja järjestettynä, niin silloin ei ole ylimääräisiä häiriötekijöitä, joten saat tehtyä päivän aikana enemmän. Ajatukset rentoutuvat ja sinusta tulee keskittyneempi.

list-372766_640.jpg

Onnellisuus lisääntyy ja ahdistus vähenee

Silloin kun tavarat ovat järjestyksessä niin voit mieleltäsi paremmin ja olet onnellisempi. Sotkuinen koti puolestaan ahdistaa, kun tavarat pursuavat kaapeista ja lojuvat pitkin pöytiä.

kitchen-2174593_640

Kotisi on kutsuvampi eikä yllätysvieraiden tulokaan haittaa

Puhtaaseen kotiin on mukavampi kutsua vieraita. Kun koti on aina siisti, ei yllätysvieraiden tulokaan haittaa – päinvastoin voit ottaa heidät vastaan avoimesti ja iloisesti.

adult-3365364_640.jpg

Koti on hygieenisempi ja takaa paremman terveyden

Järjestyksessä oleva puhdas koti vähentää stressiä. Puhtaassa ja raikkaassa makuuhuoneessa nukkuu paremmin kuin sotkuisessa. Pöly ja home eivät ole hyväksi terveydelle pitkällä aikavälillä. Myös hengitysongelmat vähenevät, kun ympäristö on mahdollisimman puhdas.

contemporary-3077021_640

Siivouksen myötä kodista tulee valoisa ja tilava

Luopumalla vanhoista ja turhista tavaroista saat huoneisiin enemmän tilaa ja valoa. Kaapeista on helpompi löytää tarvittavat tavarat, kun kaapit ovat järjestyksessä ja jokainen tavara on silmin nähtävissä ja käden ulottuvilla.

wood-3081795_640.jpg

Puhdas koti on hyväksi ennen kaikkea lapsiperheille

Lattioilla ei loju  mitään sinne kuulumattomia pieniä esineitä, joita pienet lapset voisivat laittaa suuhunsa. Huoneessa on helpompi liikkua, kun lelut laitetaan heti leikin jälkeen kaappiin tai lelukoriin eikä jätetä moneksi päiväksi lojumaan lattialle.

Vinkki: kannattaa opettaa lapsille, että aina yhden leikin loputtua lelut siivotaan pois ennen kuin aloitetaan uusi leikki uusilla leluilla. Muuten jos jokaisen leikin jälkeen lelut jätetään lattialle – leikkitila vähenee huomattavasti. Jos sotku ei ole kovin suuri tai leikki on erityisen tärkeä – siivoaminen voidaan tehdä viimeistään illalla ennen nukkumaanmenoa.

children-3368013_640

Vietät vähemmän aikaa siivotessa kun koti on jo valmiiksi siisti

Kannattaa järjestää aikaa pienelle yleissiivoukselle päivittäin, jossa käyt läpi näkyvimmät pinnat. Pöytätasojen pyyhkimisen ohessa kannattaa järjestellä pöydillä lojuvat tavarat omille paikoilleen. Tähän riittää noin 15 minuuttia päivässä.

Vinkki: kannattaa opetella siivoamaan keittiö aina ruoanlaiton jälkeen eikä jättää tiskejä altaaseen tai ylikiehunutta kastiketta hellalle useiksi päiviksi. Kun otat tavaksi tiskata ja pyyhkiä keittiötasot heti kokkaamisen jälkeen, ei sotkua kerkeä edes syntyä.

Ennemmin päivittäin pientä järjestelyä kuin viikon ajan kertyneen sotkun selvittelyä, joka vie aikaa jopa useita tunteja!

Kirjoittaja: Saara

/Kuvat ovat ilmaisesta kuvakirjastosta, Pixabay

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: