Tarinatuokio: Team Rynkeby – God Morgon ja Puluvärkki

Tänä vuonna hyväntekeväisyysviestin rahat menevän lasten syöpäsäätiöille Team Rynkeby – God Morgonin kautta. Mikä on tämä Team Rynkeby – God Morgon?

Kaikki sai alkunsa vuonna 2001 Tanskassa. Rynkeby Foodsin työntekijä, Knud Vilstrup, sairastui vakavaan keuhkosairauteen ja hän päätti muuttaa elämäntapojaan terveellisimmiksi. Syntyi hieman hulluhko idea pyöräilymatkasta Pariisiin, johon saatiin 50 000 kruunun rahoitus Rynkeby Foodsilta. Matkaan lähti yhteensä 11 pyöräilijää sekä huoltaja.

Kotiinpaluun jälkeen rahaa oli jäljellä vielä 38 000 kruunua, jonka tiimi lahjoitti Odensen yliopistolliseen sairaalaan lasten syöpäosastolle. Ja niin jokavuotinen hyväntekeväisyysperinne oli syntynyt.

Tanskan lisäksi Norja, Ruotsi, Suomi, Färsaaret, Islanti ja Australia ovat ottaneet osaa hankkeeseen omilla tiimeillään.

Puluvärkki ICEssä kisailee Team Rynkeby – God Morgon Oulun tiimi. Molemmista päivän kisoista, eli MM-esikisojen sekä haasteviestien tuotoista puolet ohjataan Team Rynkeby – God Morgonin avulla syöpäsairaiden lasten hyväksi. Kävijöillä on myös mahdollisuus osallistua hyväntekeväisyyteen paikan päällä.

IMG_6364

Puluvärkki ei liity puluihin eikä naamaan

Kun ensimmäisen kerran kuulin Puluvärkki ICE-tapahtumasta, mietin että mistä ihmeestä sen nimi tulee. Puluvärkki? Tuli vain jotain hämäriä mielikuvia.

Muistin kysyä asiasta jokin aika sitten töissä ja kuulemma tapahtuma on nimetty erään Raahen pikkuruisen saaren mukaan. Saari on itse asiassa helposti nähtävillä: se on Pikkulahdella, Pakkahuoneen museolta nähtävissä oleva saaren pahainen, kesäaikaan lokkien suuressa suosiossa.

Tämä herätti lisää kysymyksiä: kuka saaren on nimennyt ja mikä on saaren nimen tarina? Googlettelemalla selvisi, että saarella on jopa oma Wikipedia-sivu ja siellä kerrotaan, miten saari on syntynyt. Merimiehet kokosivat aikoinaan painolastikivensä, josta syntyi karikko. Myöhemmin siihen pystytettiin suola-aitta. Tätä nykyä aittaa ei enää ole, vaan sen sijaan saarella on suihkulähde.

Niin, ja se nimi. Se on väännetty ruotsin kielen sanasta pålverk, eli paalutus.

Kelkkailukuva © Matti Hämäläinen

Postauksen kirjoitti Sara.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: