IT-pajan kokeiluhanke mukaan hallituksen kärkihankkeeseen

2. lokakuuta ympäristöministeriön KIRA-digi-ohjelman avulla rahoitettiin yli sadan hakijan joukosta 27 kokeiluhanketta. Näiden joukossa oli Kampuksen IT-pajan kehittämä hanke: Kaupunkivisualisoinnin kehitysprosessin vauhdittaminen avoimen kaupunkidatan avulla. Melkoinen litania kätkee sisälleen mielenkiintoisen projektin.

Pähkinänkuoressa hankkeen tavoitteena on luoda CityGML-aineiston avulla nopea prosessi olemassaolevan ympäristön lisäämiseen arkkitehtuuri- ja kaupunkivisualisointiin. 3D-ympäristöä käyttämällä uusien rakennusten suunnitteluun pystyttäisiin saavuttamaan huomattavia aika- ja kustannussäästöjä.

Äkkiseltään kuultuna ainakin allekirjoittaneella (joka on täysi ummikko 3D:ssa ja arkkitehtuurissa ja jonka aivot kävivät muutenkin hitaalla maanantain takia) löi tyhjää, mutta käytännössä siis kaupungista tehdään tarkka 3D-mallinnus, rakennuksia ja maamuotoja myöten, jota voidaan käyttää rakennusurakoiden suunnittelemiseen.

Hanke esiteltiin Helsingissä 10. lokakuuta, kokeiluhankkeiden kick-off-tilaisuudessa. Tilaisuuden voi katsoa kokonaisuudessaan täältä (Tuomaksen osuus alkaa 38:20 paikkeilla).

kick-off screenshot
Kuvankaappaus videostriimistä. Tuomas Mämmelä esittelemässä projektia kick-off-tilaisuudessa.

Hanketta työstää IT-pajamme ohjaaja, edellä mainittu Tuomas Mämmelä, sekä Timo Tuomi. Projekti käynnistyy ensi vuoden tammikuussa ja kestää puoli vuotta, kesäkuuhun saakka.

Etenemistä voi seurata tammikuusta alkaen KIRA-digin Facebook-sivulta ja Twitteristä, hashtagilla #kiradigi. Kokeiluhanke päättyy 30. kesäkuuta ja tulokset julkaistaan pian tämän jälkeen mm. Kokeileva Suomi ja Avoindata.fi – sivustoilla.

Ensimmäiset sanat, jotka tulivat projektista mieleen: iso työ. Raahe ei ole pieni kaupunki ja maamuotojen jäljentäminen 3D:llä kuulostaa hirmuiselta hommalta, niistä rakennuksista ja metsämättäistä puhumattakaan.

Näihin ajatuksiin siis tällä kertaa. Blogitonttu palailee asiaan, jahka projekti käynnistyy tammikuun puolella.

KIRA-digiin voit tutustua tarkemmin täällä

CityGML (englanninkielinen)

logot

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: