Kategoriat
Yleinen

Monikulttuurista toimintaa

Yritysvierailu
Abed Sarpola kertoo puutarhan toiminnasta ja yrittämisestä.

Hyvä Alku Raahessa –hankkeen ryhmät vierailivat toukokuun lopulla Pattijoen Puutarhalla. Vierailujen yhteydessä saatiin tutustua puutarhan lisäksi myös omistaja Abed Sarpolan taustaan ja elämäntarinaan.

Abed saapui Suomeen 27 vuotta sitten. Tuolloin maahanmuuttajia oli Suomessa vähän. Abed toteaakin, että vaikka hänellä oli suomalainen vaimo, niin Suomeen kotiutumisen alkuvaihe oli rankkaa ja se vaati kovasti työtä.

Hän toteaa, että maailma on muuttunut paljon näiden vuosien aikana. Tuolloin maahanmuuttajien välisestä yhteisöllisyydestä, vertaistuesta tai oman kotimaan Palestiinan kulttuuriin liittyvästä toiminnasta ei ollut puhettakaan. Puhelinsoitto Palestiinaan maksoi 1,5 euroa (10 markkaa) minuutti, joten yhteydenpito sukulaisiin oli kallista. Nykyteknologialla voimme ainakin Suomessa ottaa yhteyksiä ympäri maapalloa eikä siitä tarvitse maksaa mitään lisämaksuja.

Abed oli Palestiinassa työskennellyt puutarhalla. Suomessa hän päätti opiskella puutarhuriksi oppisopimuksella. Päivät olivat pitkiä, sillä opintoihin liittyen hän työskenteli päivät Pattijoen puutarhalla ja töiden jälkeen hän ajoi illaksi Ouluun opiskelemaan suomenkieltä.
Oma perhe kasvoi ja Abed tutustui vähitellen suomalaiseen kulttuuriin ja ihmisiin omaa alkuperäänsä unohtamatta. Todella iloisena hän muistaa sen päivän, kun hän täysin sattumalta Prisman ostoshyllyjen keskellä kohtasi toisen Raaheen muuttaneen palestiinalaisen. Voi sitä keskustelua!

Tässä vain osa tarinasta, jonka vierailullamme saimme kuulla. Me lähdemme nyt valmistautumaan Irakilaiseen iltaan. PS. Tule sinäkin!

Raahen kaupungin Hanketoiminnan ja kehittämisen yksikön hallinnoima ja Birgitta Lahden (Piiku) vetämä Hyvä Alku Raahessa -hanke tarjoaa maahanmuuttajille mm. suomenkielen ja sähköisen palvelun koulutusta sekä hurjasti erilaisia teematapahtumia. ESR-rahoitteista hanketta toteutetaan 1.2.2016 – 31.1.2019.

Tutustu hankkeen toimintaan esimerkiksi Facebookissa tai tule käymään osoitteessa Rantakatu 5B, Raahe.

puutarha

Teksti ja kuvat J.Hautamäki.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s