Kategoriat
Yleinen

Raahen kampusalueelle arboretum – kaupunki saa uuden matkailuvaltin

Raahen kaupungin hanketoiminta ja kehittäminen -yksikössä ollaan viemässä innolla eteenpäin kampuksen – tai toisille tutummin vanhan opettajaseminaarin – piha-alueen ennallistamista entisajan loistoonsa.

Idea alueen entisöittämisestä on versonut Raahen kaupungin hanketoiminta ja kehittäminen -yksikön johtajan Hannele Meskuksen mielessä jo pitkän tovin ja taustatyötä projektin tiimoilta on tehty jo pitkään.

Arboretum-työryhmä järjestäytyi varsinaisesti tämän vuoden alussa Meskuksen koolle kutsumana. Työryhmän jäseniä Hannele Meskuksen lisäksi ovat puutarhuri Jari Särkkä, hortonomi Liisa Saarela, Raahen kaupungin alueidenhoidon työnjohtaja Jussi Kauppinen sekä vihernikkaripajan ohjaajat Seija Takalo, Aki Leppälä ja ohjaaja-harjoittelija Jarkko Saukko.

Raahen seminaarin puisto perustettiin 1800-1900-lukujen taitteessa – aikana, jolloin alueella toimi nimensä mukaisesti opettajaseminaari. Alueesta kehittyi merkittävä puutarhakokonaisuus, jonka pistokkaita ja taimia levisi myös raahelaisten omiin pihoihin.  Tavoitteena on palauttaa seminaarialue entiseen loistoonsa ja asettaa historialliset hyöty- ja koristekasvit alueelle vanhojen suunnitelmien mukaan. Kasvit tullaan myös nimeämään kyltein. Seminaarin puutarhasta luodaan myös kaikkien raahelaisten yhteinen olohuone – piknik-alue, jossa on Arbotetumin ohella myös ympäristötaidepuisto.

Arboretum-työryhmä on tehnyt tutkimustyötä perehtymällä maakunta-arkistosta saataviin tietoihin. Etsinnän alla on edelleen alueen alkuperäinen puutarhasuunnitelma sekä kasviluettelokokonaisuus, joka on laadittu vuoden 1963 seminaarin kasveista. Positiivisena yllätyksenä löydettiin myös valokuvia seminaarialueen alkuperäisistä porteista.

Hanketoiminta ja kehittäminen -yksikön johtaja Hannele Meskus iloitsee pitkäaikaisen haaveensa toteutumisesta ja kehuu arboretum-työryhmän jäsenten asiantuntevuutta ja innostuneisuutta. Myös kaupunkilaiset ovat antaneet positiivisesta palautteesta hankkeen tiimoilta.

Päivitys 25.4.2019:

Arboretumin suunnitelmia esitellään lauantaina 25.5.2019 Seminaarin kevätmessut -tapahtumassa klo 11.00 – 15.00.

Seuraamalla blogia näet miten arboretum edistyy!

seminaari ennen 1950-luvulla rakennettua harjoituskoulua.pngKuvan lähde: Turunen, Utriainen: Muistatko? Tunnelmakuvia Raahesta (2010)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s